Ik gebruik een Vasco lezer, hoe krijg ik deze werkend?

undefinedOplossing:

CCID en pinpad lezers worden ondersteund.

Vergeet niet de juiste drivers te installeren, bijvoorbeeld voor de 870: http://www.vasco.com/large_download/Downloads/VascoCCIDFlt_2010.zip

Ik heb de Dioss middleware geïnstalleerd, maar er verschijnt nog een rood pictogram in het systeemvak, wat moet ik doen?

Oplossing:

Dit betekent dat onze middleware ofwel:

• geen kaartlezer kan vinden. Gelieve (opnieuw) een kaartlezer aan te sluiten op de pc en kijk of het pictogram verandert.
  • wel een aangesloten kaartlezer kan vinden, maar geen chipkaart kan vinden. Gelieve uw Belgische eID-kaart in de lezer te steken en te controleren of het pictogram in het systeemvak blauw of groen wordt.

Ik wil de Dioss middleware gebruiken op Citrix, wat moet ik doen?

Oplossing:

De laatste versie kan je downloaden via deze link (en dan doorklikken naar Windows/Citrix)
Enkele belangrijke opmerkingen
  • indien er al een Windows service versie geïnstalleerd is dient deze eerst verwijderd te worden vooraleer de citrix (standalone) versie te installeren
  • deze versie start automatisch op bij inloggen en staat als link in startup van windows
  • deze versie verwacht dat "microsoft visual c++ 2015 redistributable package (x86)" geïnstalleerd is , indien dit nog niet het geval is kan je deze downloaden op
  • Virtual IP en virtual loopback moeten aangezet worden om het mogelijk te maken dat elke instantie op poort 20202 en 20201 kan luisteren, zie https://docs.citrix.com/en-us/xenapp-and-xendesktop/7-6/xad-deliver-virtual-ip.html
  • Verder moet zeker ook de PCSC/Smart Card functionaliteit geactiveerd staan.

Het staat u vrij deze versie te gebruiken, maar we bieden hier verder geen support voor.

Ik heb de Dioss middleware geïnstalleerd, maar op de website verschijnt toch nog dat de middleware niet kan gevonden worden

Oplossing:

Dit betekent dat de browser niet naar de middleware kan connecteren.

Controleer of je wel degelijk op een beveiligde verbinding surft (via https). Indien niet zit je niet op een officiële omgeving en zal je niet kunnen werken.

Als je wel al werkt via https, en toch nog bovenstaand probleem krijgt, werk je mogelijks met een proxy. Als het een persoonlijke proxy is kan je deze aanpassen via internet-opties > connecties > LAN instellingen > Advanced (enkel mogelijk als het al aangevinkt stond). Daar kan je bij uitzonderingen toevoegen: "client.localmiddleware.be".

Mogelijks is je proxy op bedrijfsniveau geconfigureerd, en dan kan je terecht bij je systeembeheerder.

Alternatief is het mogelijk dat je DNS server client.localmiddleware.be niet kan resolven. Je kan dit testen door https://client.localmiddleware.be:20202/version in je browser te plakken. Als je een foutmelding als resultaat krijgt is dit het probleem. Je kan dit oplossen door aan je hosts file (%SystemRoot%\System32\drivers\etc\hosts) de volgende entry toe te voegen:

127.0.0.1 client.localmiddleware.be

Als bovenstaande stappen je problemen niet oplossen is er waarschijnlijk een firewall die de middleware blokkeert.

Kan ik op een onafhankelijke website de middleware proberen?

Dat kan na installatie via deze website: https://middleware.dioss.io/

Het middleware icoon blijft rood en de about box toont "Cardreaders: no service", wat moet ik doen?

De installatie is mislukt. Voer een clean install uit zoals beschreven hieronder.

De foutmelding "Origin not found" of "origin not authorized" wordt getoond, wat moet ik doen?

Ofwel bevind je je niet op een legitieme website, let op dat je zeker via https surft.

Verder is het mogelijk dat een whitelis niet kon geupdate worden. Download de laatste versie van de middleware en installer deze zodat de whitelist kan gecontroleerd worden.

Andere mogelijke fouten

De Dioss eID Middleware component start niet op. Wat moet ik doen?
Download de Dioss eID Middleware component door op de link “Download” te klikken.
Uw browser zal vragen om dit te installeren na het downloaden. Als dit niet het geval is, dubbelklik dan op de downloadfile en volg de installatie instructies.

Er staat dat ik geen kaartlezer aangesloten heb, maar mijn kaartlezer zit ingebouwd. Wat moet ik doen?
Bij ingebouwde lezers kan het gebeuren dat de lezer maar herkend/geactiveerd wordt als een kaart wordt geplaatst. Probeer de kaart te plaatsen. Het icoon van de middleware zou blauw of groen moeten worden.

Foutmelding bij authenticatie. Wat moet ik doen?
Haal uw identiteitskaart uit de lezer, wacht een ogenblik en steek dan de kaart terug in de lezer.

Als het probleem zich blijft voordoen, neem dan contact op met de helpdesk.

Wat moet ik doen als ik mijn PIN code vergeet of verkeerd ingeef?
Indien u uw PIN code vergeet of als uw kaart geblokkeerd is na 3 x een verkeerde code in te geven, kun je enkel een nieuwe PIN code bekomen via de gemeente. Contacteer dan ook uw gemeente hiervoor.
Daarna krijgt u een brief toegestuurd met de nieuwe PIN en PUK code. U gaat naar uw gemeente met uw identiteitskaart en de brief om uw kaart opnieuw te valideren.

Wat moet ik doen indien ik een probleem heb met 1 specifiek document?
Probeer de volledige procedure opnieuw.

Als een specifieke PDF aan de oorzaak ligt, kan het zijn dat uw PDF niet op een standaard manier gemaakt is. Je kan deze via een PDF printer afprinten (terug naar PDF) zodat het formaat gecorrigeerd is, en dan kan u opnieuw verder.

Wat moet ik doen als ik mijn identiteitskaart verloren heb of als deze niet meer geldig is?
U bent verplicht om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen bij uw gemeente. Er gaan echter geen gegevens verloren.

Mijn elektronisch handtekeningcertificaat is geschorst of ingetrokken. Wat moet ik doen?
Ga naar de site eid.belgium.be om een oplossing te vinden.

Ik kan de middleware niet installeren, of het installatieproces wordt onderbroken
- Mogelijk houdt uw virusscanner de installatie tegen, deze heeft waarschijnlijk een functie om applicaties te "vertrouwen", u dient de Dioss middleware als vertrouwd door te geven.
- Indien u een installatie op het Windows platform uitvoert, dient de Visual Studio 2015 c++ library geïnstalleerd te zijn. De installatie gebeurt automatisch wanneer u de middleware installeert en ze niet aanwezig is. Onder bepaalde omstandigheden kan uw systeem zo zijn opgezet dat het geen updates toelaat, meestal gaat het om bedrijfs pc's. U dient dan contact op te nemen met uw IT departement om hen te vragen de update toch toe te laten.

Algemeen

Wat moet ik op mijn pc installeren?

Om deze functionaliteit te gebruiken, moet u de Dioss eID Middleware component installeren. Uw browser verwittigt u met bericht als u dit nog niet geïnstalleerd hebt:

Om de Dioss eID Middleware component te installeren, klikt u op “Download”. Uw browser zal vragen om dit te installeren na het downloaden. Als dit niet het geval is, dubbelklik dan op de downloadfile en volg de installatie instructies.

Na installatie ziet u een icoontje op uw taakbalk (Windows) of op uw menubalk (MAC) dat aangeeft dat het bestanddeel “eID middleware” actief is:

• Rood: Er is geen enkele eID kaartlezer verbonden met uw pc of u heeft geen kaart in de lezer geplaatst
  • Blauw: Er zit een  smartkaart in de lezer, er is nog geen connectie gelegd naar de website
  • Groen: Er zit een eID kaart in de lezer en u bent klaar om uw eID te gebruiken

Welke informatie wordt bewaard op het moment dat ik mijn eID kaart gebruik?
De inhoudelijke informatie op uw identiteitskaart wordt enkel gebruikt om u te authenticeren op het ogenblik van inloggen. Uw PIN code of andere vertrouwelijke informatie worden niet bijgehouden.

Hoe bekom ik mijn elektronische identiteitskaart?
U kunt uw elektronische identiteitskaart verkrijgen via de administratieve dienst van uw gemeente.

Welke gegevens zijn onmiddellijk leesbaar op mijn elektronische identiteitskaart?
Op de microchip van uw elektronische identiteitskaart staan persoonlijke gegevens. Bepaalde gegevens zijn onmiddellijk leesbaar, want deze staan op de eID kaart gedrukt. Om andere gegevens te zien hebt u een speciale kaartlezer nodig. Uw adres, die op de microchip staat, is dus pas leesbaar met een daartoe geschikte kaartlezer.

Wat is een PIN code?
Uw PIN code bestaat uit 4 cijfers. Deze is geheim en dat moet ook zo blijven. U ontvangt uw PIN code (Personal Identification Number) bij het ophalen van uw nieuwe Belgische eID kaart bij uw gemeente. U krijgt de mogelijkheid om deze PIN code te wijzigen.

En wat is een PUK code?
De PUK code is een activeringscode. Deze is nodig om uw kaart te reactiveren als u 3 x een verkeerde PIN code ingeeft. De ambtenaar van de gemeente kan dankzij deze PUK code uw kaart terug bruikbaar maken en/of u een nieuwe PIN code geven.

Wat gebeurt er als ik mijn PIN en PUK code vergeet of verlies?
Indien u uw PIN en PUK code vergeet, kunt u nieuwe codes aanvragen via de website van FOD Binnenlandse Zaken.

Hoe kan ik een kaartlezer voor een elektronische identiteitskaart bekomen?
Deze kaartlezer kunt u gemakkelijk aanschaffen aan een democratische prijs in de meeste grote winkels. Direct aansluitbaar via usb naar uw computer of verbonden met uw smartphone, is deze lezer nodig om uw eID te gebruiken.

Gebruik

Is het mogelijk met de Dioss eID Middleware te werken vanop tablet of smartphone?

Voor iOS en Windows tablets zijn er mogelijkheden met specifieke hardware. Neem contact op met sales.smartsolutions@dioss.com voor projectmogelijkheden.

Ik gebruik reeds Tax-on-Web. Moet ik een ander component installeren om mijn identiteitskaart uit te lezen?
De Dioss eID Middleware component werkt onafhankelijk van deze die gebruikt wordt door Tax-On-Web. U kunt beide gelijktijdig gebruiken op dezelfde computer. Deze is compatibel met de meest recente browsers (Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox en Edge) en staat erom bekend om volledig veilig en uiterst betrouwbaar te zijn. Het is trouwens ook heel eenvoudig te installeren.

Privacy en bescherming

Ik heb schrik dat mijn privacy geschonden zal worden als ik online mijn eID gebruik. Moet ik mij zorgen maken?
Neen, omdat de certificaten en uw PIN code noodzakelijk zijn voor online transacties zoals een handtekening. Ze vormen het onweerlegbaar bewijs van uw identiteit en koppelen uw identiteit aan de kaart. De certificaten en sleutels bevestigen ook, in combinatie met uw PIN code, de echtheid van uw elektronische handtekening.

Is het in België gemakkelijk om iemands identiteit te stelen?
In België is identiteitsfraude vrijwel onmogelijk. In geval van diefstal van uw eID, zal de politie deze laten blokkeren. Bij de aanvraag van uw nieuwe kaart, zal de administratieve dienst uw identiteit controleren aan de hand van een aantal vragen. Op die manier is er geen enkele mogelijkheid dat iemand anders voor u kan doorgaan.

Waarom is het belangrijk om uw PIN code geheim te houden?
Dit is belangrijk aangezien uw PIN code nodig is om online uw identiteit aan te tonen. Het is dus essentieel dat deze geheim blijft. Schrijf dan ook nooit uw PIN code op uw kaart. En geef onder geen beding deze code telefonisch of per e-mail door aan iemand.

Hoe kiest men een goede PIN code?
Gebruik zeker geen evidente cijfercombinatie, zoals uw geboortejaar of deze van uw naasten.

Schrijf nooit uw PIN code op uw kaart. En geef onder geen beding deze code telefonisch of per e-mail door aan iemand.

Hoe bekomt men meer informatie over de bescherming van de privacy en de eID?
Om meer te weten over de veiligheid en de bescherming van de privacy, ga naar de site eid.belgium.be.

Wie heeft toegang tot mijn persoonlijke gegevens op mijn elektronische identiteitskaart?
Slechts de persoon die in het bezit is van uw identiteitskaart en uw PIN code, en een kaartlezer die deze persoonlijke gegevens kan uitlezen.

Technische info

Logs

Windows logs
GUI log:
%localappdata%\Dioss\eIDMiddleware\logs
Windows service logs :
C:\Windows\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\Local\Dioss\eIDMiddleware\logs (appdata folder of system user)

Mac logs

/var/root/.local/share/Dioss/eidmw/logs/

Console logs

• Chrome: F12 en klik op console
  • IE: F12
  • Firefox: F12
  • Safari:
    • Open Safari and choose Safari > Preferences > Advanced. Then select the checkbox 'Show Develop menu' in menu bar.
    • Choose Develop > Show Error Console.

Test middleware

Vanuit een browerser kun je met volgende urls testen of de middleware beschikbaar is.

https://client.localmiddleware.be:20202/version

http://client.localmiddleware.be:20201/version

Als de middleware beschikbaar is krijg je via de url een overzicht van de versie.

Clean install

In veel gevallen is een clean install een oplossing. Deze kan als volgt uitgevoerd worden:

• Download de laatste installer via deze link
  • Verwijder de eid middleware
    • Via add/remove software (voor windows 10 bijvoorbeeld uitgelegd via deze link)
    • Verifiëer dat de folder C:\Program Files (x86)\Dioss en C:\ProgramData\Dioss verwijderd zijn, en optioneel ook C:\Windows\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\Local\Dioss.
    • Verifiëer dat de service “eid middleware” gestopt is (zie windows services) en sluit het services scherm
  • Voer de installer uit als admin
  • Let op andere mogelijke issues in deze FAQ (proxies, firewalls, ..)